22 Mart Dünya Su Günü
22 Mart 2023


140489.jpg

Dünya Su Günü nedir, ne zaman kutlanır? 22 Mart Dünya Su Günü ne zaman, nasıl ortaya çıktı? 22 Mart hangi güne denk geliyor? 2023 Dünya Su Günü Teması ne oldu? Suyun önemi nedir? Günde ne kadar su içmek gerekir? Dünya su Gününün amacı nedir? Suyun Dünya ve yaşam için hayatımızdaki önemi nedir? Yaşamın kaynağı su neden evrendeki en özel madde? İşte Dünya Su Günü’ne ilişkin bilmeniz gereken bazı önemli bilgiler

1993 yılından bugüne kutlanan ve dünya su günü anlamı ve önemi merak ediliyor. Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının anlamı ve önemi bugünde bir kez daha hissedilir. Su insan yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır. 22 Mart 2023 Çarşamba Dünya Su Günü ve bu yılın odak noktası Değişimi Hızlandırın…

Dünya Su Günü

Bugün Dünya Su Günü. Su, gezegenimizdeki yaşamın kaynağı, doğanın en güzel hediyesi. O olmazsa, yaşam olmaz. Fakat kuraklık evimizde! Ülkemiz, su fakiri olma yolunda ilerliyor.

Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen Dünya Su Günü kutlanmaya başlandı. Dünyada ve ülkemizde su kaynaklarının anlamı ve önemi bu özel günde bir kez daha anlaşılır ve farkındalık oluşturulur. Su insan ve her canlı yaşamı için oksijenden sonra gelen en önemli öğedir ve beslenmemizin vazgeçilmez bir parçasıdır.

1993 yılından itibaren kutlanmakta olan dünya su gününde, suyun hayatımıza sağladığı tüm faydalarını fark ederek ve kutlayarak, suya doğru bir şekilde değer verebilir ve onu herkes için etkili bir şekilde koruyabiliriz.

Her yıl 22 Mart’ta kutlanan Dünya Su Günü, suyun önemini ve değerini tekrar hatırlatıyor ve temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insanın farkındalığını artırıyor.

Dünya Su Günü Tarihçesi

Bu gün ilk olarak, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentindeki 1992 yılında, Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi ve resmi olarak önerildi. Aralık 1992’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, her yıl 22 Mart’ın Dünya Su Günü olarak ilan edildiği A / RES / 47/193 kararını kabul etti.

1993’ten itibaren geniş katılımla kutlanan Dünya Su Günü etkinlikleri her yıl katlanarak arttı ve halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi.

Dünya Su Gününün Amacı

Birleşmiş Milletler ve diğer ulus devlet üyeleri bu günü kampanyalar düzenleyerek ve etkinlikler yoluyla küresel su tasarrufunu teşvik ederek kutluyorlar.

1993 yılından beri her yıl 22 Mart’ta düzenlenen Dünya Su Günü, suyun önemine odaklanıyor. Dünya Su Günü, temiz suya erişimi olmayan 2,2 milyar insanın farkındalığını artırmak için düzenleniyor.

Küresel su kriziyle mücadele etmek için harekete geçmek, doğru ve bilinçli kullanılmasına teşvik etmek, su sorunlarını anlamak ve küresel ısınma ve suyun dikkatsizce tüketimine ve diğer negatif etkenlere karşı ilgi çekmek amacıyla kutlanıyor.

Birleşmiş Milletler ve Un-Water aynı zamanda Dünya Su Günü temasının seçilmesinden de sorumludur, aynı zamanda küresel olarak mesajlar ve raporlar dağıtır.

Yılın diğer günleri olduğu gibi bu gün de, BM üyeleri ve kurumları ile çeşitli STK’lar ve sivil toplum kuruluşları da toplumlar genelinde insanlara yönelik tanıtım faaliyetlerine dahil olurlar. Bu etkinlik ve kampanya sırasında tüm su sorunları vurgulanmaktadır.

Dünya Su Günü Teması: ‘Değişimi Hızlandırın’

Birleşmiş Milletler-Su (UN-Water) tarafından organize edilen bu kutlamalar her yıl farklı bir tema ile gerçekleştirilmektedir. 2023 Dünya Su Günü teması ‘Değişimi Hızlandırın’ (Accelerate Change) olarak belirlendi.

Bu Dünya Su Günü, su ve sanitasyon krizini çözmek için değişimi hızlandırmakla ilgili olarak bir tema seçti. Su hepimizi etkilediği için herkesin harekete geçmesine ihtiyacımız var.

Bu sen demek! Siz, aileniz, okulunuz ve çevrenizdekiler, yaşamınızdaki suyu kullanma, tüketme ve yönetme şeklinizi değiştirerek bir fark yaratabilirsiniz. Bu, dünyanın su etrafında birleşmesi için nesilde bir kez görülen bir an.

Rolünü oyna, elinden geleni yap

“Değişim Ol” (Be the change) adlı 2023 Dünya Su Günü kampanyası, insanları suyu kullanma, tüketme ve yönetme biçimlerini değiştirmek için kendi hayatlarında harekete geçmeye teşvik ediyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, kampanyaya verdiği desteği tweet’leyerek, “Dünya ne yazık ki 2030 yılına kadar herkes için su ve sanitasyon hedefimize ulaşmak için rotadan saptı. Milyarlarca insan hala güvenli su ve tuvalete sahip değil. Değişimi hızlandırmak için hepimiz bir şeyler yapabiliriz.” Bir birey olarak veya bir kuruluş adına bugün harekete geçin!

22 Mart Dünya Su Günü

Dünya Su Günü Ne Zaman?

Dünyada her yıl 22 Mart tarihi Dünya Su Günü (World Water Day) olarak kutlanmaktadır. Dolayısıyla 22 Mart 2023 Çarşamba Dünya Su Günü olarak kutlanacak.

Suyun canlılar için önemi

Su canlıların yaşaması için hayati öneme sahiptir. Canlı organizmalar hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyar. Su aynı zamanda birçok organizmanın metabolizmayı düzenlemesine yardımcı olur ve vücuda giren veya çıkan bileşikleri çözer. Dolayısıyla en küçük canlıdan en büyük canlı varlığa kadar bütün biyolojik hayatı ayakta tutan ve hayatta kalmasını sağlayan sudur.

Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasında, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılmasında etkili faktör olan su günlük hayatta sıklıkla tüketilmesi gerekir.

Su, fiziksel ihtiyaçlarımızı karşılayan değerli bir maddedir ve aynı zamanda birçok insan için manevi önemi büyüktür. Su ayrıca bizi ve sayısız başka türü destekleyen birçok ekosistemin ayrılmaz bir parçasıdır.

Gezegendeki tatlı su miktarı zaman içinde oldukça sabit kalırken atmosferde sürekli tatlı su olarak geri dönüştürülür. Ancak dünya genelinde artan nüfus nedeniyle bol miktarda su temini için her yıl rekabetin yoğunlaştığı anlamına gelir.

Su hayattır. Dünyadaki tüm canlı organizmaların hayatta kalması için tatlı su gereklidir. Vücudumuzun yaklaşık %60’ı sudan oluşur ve onsuz birkaç günden fazla yaşayamayız. Aynı zamanda dünyamızın da 3/4’ü suyla kaplıdır.

Tatlı su, dünyadaki tüm suyun çok küçük bir bölümünü oluşturur. Gezegenin yaklaşık yüzde 70’i suyla kaplıyken, sadece yüzde 2,5’i taze, kullanılabilir tatlı sudur. Gerisi tuzlu ve okyanus temellidir. Bu nedenle, tatlı suyumuzun sadece yüzde 1’i kolayca erişilebilir durumda ve çoğu buzullarda, kar ve toprak altında sıkışıp kalmış durumda. Esasen, gezegendeki suyun yalnızca yüzde 0,007’si 6.8 milyar insanı beslemek ve ihtiyacını gidermek için mevcuttur.

Yeryüzündeki tatlı su kaynakları hızla tüketilirken; gıdaya erişimden enerji güvenliğine, ekonomik büyümeden iklim değişikliğine kadar birçok alanda, geleceğimiz için çok büyük bir önemi olan yaşam kaynağını korumak hepimizin görevidir.

Sağlıklı ve güvenli su nedir?

Güvenilir su zararlı bakteriler, zehirli materyaller ve kimyasalları içermeyen sudur. Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılmış ticari amaçla satılan kaynak suları, içme suları ve doğal mineralli sularda üretim aşamaları kontrol altına alınmış ve Sağlık Bakanlığı denetimine tabii güvenli sulardır.

Şehir şebeke suları da belediyelerce rutin olarak kontrol edilir. Şehir suyunda bulunması muhtemel olan virüs, bakteri ve çeşitli patojenler çeşitli dezenfeksiyon yöntemleri ile ortadan kaldırılmaya çalıştırılarak bu sular da güvenli hale getirilmektedir.

Suyun sağlığa faydaları nelerdir?

Hücrelerin, dokuların organ ve sistemlerin düzenli çalışmasında, metabolizma sonucu oluşan zararlı maddelerin taşınması ve vücuttan atılmasında etkili faktör olan su, vücudunuzun temel kimyasal bileşenidir ve vücut ağırlığınızın yaklaşık %50 ila %70’ini oluşturur. Vücudumuz hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyar.

Vücudunuzdaki her hücre, doku ve organın düzgün çalışması için su gereklidir. Örneğin su:

·                            İdrar yapma, terleme ve bağırsak hareketleri ile atıklardan kurtulur.

·                            Vücut sıcaklığını normal tutar

·                            Eklemleri yağlar ve kolay çalışmasını sağlar

·                            Hassas dokuları korur

Su eksikliği dehidrasyona yol açabilir. Dehidrasyona,  vücudunuzda normal işlevleri yerine getirmek için yeterli su bulunmadığında ortaya çıkan bir durumdur. Hafif dehidrasyon bile enerjinizi tüketebilir ve sizi yorabilir

Nasıl su tasarrufu yaparsınız?

Hayatın korunması için en önemli unsur olan su, uygun şekilde yönetilmezse yakın gelecekte kıtlıklara neden olacak sınırlı bir maddedir. Su tasarrufu, yaklaşan bu kıtlıkları hafifletmeye yardımcı olmak için uzun bir yol kat edebilir.

Su tasarrufu için bizler ne yapabiliriz?

·                            Dişlerinizi fırçalarken, tıraş olurken suyu kapatın

·                            Tuvaletinizde sızıntı olup olmadığı kontrol edin.

·                            Musluklarınızın bakımını yaptırın mümkünse su tasarrufu modelleri tercih edin.

·                            Bulaşık ve çamaşır makinenizi yalnızca tam doldurduğunuzda kullanın

·                            Sebze ve meyveleri temizlerken bir kap içinde sirkeli su ile yıkayın

·                            Çimlerinizi ve bitkilerinizi ihtiyacı olduğunda ve buharlaşmanın az olacağı sabah saatlerinde sulayın.

Günde ne kadar su içmeliyim?

Vücut, gün boyunca, çoğunlukla idrar ve ter yoluyla ve ayrıca nefes alma gibi düzenli vücut işlevlerinden dolayı sürekli olarak su kaybeder. Dehidrasyonu önlemek için her gün içecek ve yiyeceklerden bol su almanız gerekir.

Her gün ne kadar su içmeniz gerektiğine dair birçok farklı görüş olsa da sağlık uzmanları genellikle günde yaklaşık 2 litreye eşit olan 8 su bardağı (240 ml’lik bardak) su tüketimi önermektedir.

Ancak bazı uzmanlar, susamadığınız zamanlarda bile gün boyunca sürekli su içmemiz gerektiğine inanıyor. Çünkü, vücutta oluşan zararlı maddelerin atılmasına yardımcı olmak ve vücut sıvı dengesini koruyabilmek için 8-10 bardak (2.5 litre) su tüketilmesi gereklidir. Çoğu durumda olduğu gibi, kişiden kişiye değişir. Pek çok faktör (hem iç hem de dış) ne kadar suya ihtiyacınız olduğunu etkiler.

Yetişkinler için, ABD Ulusal Bilimler, Mühendislik ve Tıp Akademileri’nin genel önerisi şu şekildedir:

·                            Kadınlar için günde 11,5 bardak (2,7 litre)

·                            Erkekler için günde 15,5 bardak (3,7 litre)

İnsanlar su gereksinimlerini genelde; içecekler, besinler ve metabolizma olmak üzere üç kaynaktan sağlarlar. Besin içerisinde bulunan besin öğelerinin yakılması sonucunda su oluşur. Diyette proteine göre karbonhidrat ve yağın yüksek olması metabolik suyu arttırır.

Yediğimiz besinler ve içecekler yoluyla da vücudumuza su sağlarız. Örneğin sebze ve meyvelerin yaklaşık % 85-90’ı ve 1 su bardağı sütün %90’ı sudur. Gün içerisinde içtiğimiz çay, kahve, soda vb. içeceklerle ile de sıvı almaktayız. Ancak kafein içeren kahve, çay ve diğer içecekler sıvı ihtiyacını karşılasa da uygun su kaynakları olarak sayılmazlar. Örneğin kafein içeren kahve içildiğinde su alırsınız ancak diüretik etkisinden dolayı daha fazla idrar çıkışı yaparak daha fazla sıvı kaybedersiniz.

Toplam sıvı alımınızı birkaç faktöre göre değiştirmeniz gerekebilir:

·                            Egzersiz yaptığınızda veya sizi terleten herhangi bir aktivitede, sıvı kaybını kapatmak için fazladan su içmeniz gerekir. Antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında su içmek önemlidir.

·                            Çevre şartlarına göre sıcak veya nemli hava sizi terletebilir ve ek sıvı gerektirir. Dehidrasyon, yüksek rakımlarda da meydana gelebilir.

·                            Genel sağlık durumunun bozulmasında, ateş, kusma veya ishal olduğunuzda vücudunuz sıvı kaybeder. Dolayısıyla daha fazla su içmeniz gerekebilir.

·                            Artan sıvı alımını gerektirebilecek diğer durumlar arasında mesane enfeksiyonları ve idrar yolu taşları bulunur.

·                            ve ayrıca hamileyseniz veya emziriyorsanız, susuz kalmamak için ek sıvılara da ihtiyacınız olabilir.

Su, sağlık için çok önemlidir. Peki sen yeterince su içiyor musun?

Daha ayrıntılı bilgi için http://www.unwater.org/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz. Suyu ve Hayatı Kurtarın!