Çelik'ten Erken Teşhis Uyarısı (Gazipaşa Havadis)
30 Haziran 2021


GAZİPAŞA İlçe Sağlık Müdürü Dr. Eşşe Çelik, 1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada erken teşhisin hayat kurtardığını söyledi. İlçe Sağlık Müdürü Çelik, kanseri erken teşhis etmenin tek yolunun düzenli kontrol olduğunu söyledi. Dr. Çelik, “Dünya genelinde her 5 erkekten birinde ve her altı kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi olabilir. Ayrıca her 8 erkekten birinin, her 11 kadından birinin ise kanser sebebiyle hayatını kaybedeceği ön görülmektedir” dedi.

 1-7 Nisan Kanser Haftası kapsamında açıklama yapan Müdür Çelik, kanserin dünyada ve ülkemizde sebebi bilinen ölümler arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan önemli bir halk sağlığı problem olduğunu söyledi. Müdür Çelik, “Kanser erken teşhis edildiğinde tedavisi mümkün. Kanser hastalığının yükü dünya çapında her geçen gün artış göstermektedir. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre küresel bazda yılda yaklaşık 18 milyon yeni kanser vakası saptanırken, hastalığa bağlı olarak ise 9.6 milyon ölüm gerçekleşmektedir. Dünya genelinde her 5 erkekten birinde ve her altı kadından birinde hayatları boyunca kanser gelişmesi beklenirken her 8 erkekten birinin, her 11 kadından birinin ise kanser sebebiyle hayatını kaybedeceği ön görülmektedir. Yine gelecek yıllarda dünya nüfusunun artması, yaşlanması ve kansere yol açabilecek risk faktörlerine daha çok ve uzun süre maruz kalması ile birlikte gerek tanı konacak kanser olgu sayısının gerekse bahis geçen hastalığa bağlı ekonomik, sosyolojik ve psikolojik yükün artması beklenmektedir” dedi.

 

ERKEN TEŞHİS ÖNEMLİ

Müdür Çelik, kanser tedavisinde erken teşhisin önemine dikkat çekerek, “Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün engellenebildiği ve erken teşhis edildiğinde tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türleri göz önüne alınırsa korunmanın önemi daha da artmaktadır. Pandemi döneminde sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin artırılması, tuz kullanımının azaltılması, tütün ve tütün ürünlerinin kullanılmaması hem kanserden korunmada hem de salgınla mücadelede önemli bir etkendir. Yapılan çalışmalar yirmi birinci yüzyılda kanser konusunda en önemli kontrol stratejisinin korunma ve erken teşhis olduğunu açıkça göstermektedir. Bu kapsamda; kanserojen maddelerin tespiti, risk faktörlerinden kaçınma, tarama ve erken tanı en önemli önleme stratejileri arasında yer almaktadır” dedi.