İçme kullanma sularının izlenmesi ve denetimi çalışmaları AB içme suyu
direktifi (98/83/EC) doğrultusunda uyumlaştırılan İnsani
Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmeliği'ne göre yürütülmektedir.
İçme kullanma suyu :
Genel olarak içme, yemek yapma, temizlik ve diğer evsel amaçlar ile, gıda
maddelerinin ve diğer insani tüketim amaçlı ürünlerin hazırlanması, işlenmesi,
saklanması ve pazarlanması amacıyla kullanılan, orjinine bakılmaksızın,
orijinal haliyle ya da arıtılmış olarak ister kaynağından isterse dağıtım
ağından temin edilen ve İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında
Yönetmeliği'nde belirtilen parametre değerlerini sağlayan ve ticari amaçlı
satışa arz edilmeyen sulardır.
İçme kullanma suyunun tüketiciye temiz ve güvenli bir şekilde
ulaştırılmasından yerel idareler sorumludur. Sağlık Bakanlığı olarak tüketime
verilen içme kullanma sularının temiz, sağlıklı ve güvenli olup olmadığı
düzenli yapılan izleme çalışmaları ile takip edilmektedir. Bu konudaki
çalışmalarımızı yerel idarelerle işbirliği içinde sürdürmekteyiz.
Yerel idareler tarafından şebekeler aracılığı ile tüketime verilen içme
kullanma sularının düzenli analizlerinin yaptırılması ve dezenfeksiyonunun
sağlanması gereklidir. Suyun kesintisiz bir şekilde klorlanarak tüketime
verilmesi halk sağlığının korunması açısından önemlidir.
Ancak su sistemlerinde ortaya çıkan arızalar, bakım ve onarım çalışmaları,
bazen de su yetersizliği nedeni ile zaman zaman mecburi su kesintileri
olabilmektedir. Bu durumda kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle
kullanılmamalıdır.
“Kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle
tüketilmemelidir.”
İçme kullanma suyu için öneriler
- Su dağıtım şebekesi aracılığı ile tüketime
sunulan içme-kullanma sularının kalitesine ilişkin kontroller düzenli
olarak yapılmaktadır. Kaynağı bilinen ve kontrolü yapılan musluk suyunun
tüketilmesi güvenlidir. Kaynağı bilinmeyen sular kesinlikle
tüketilmemelidir.
- Güvenli ve sağlıklı olması için tüketime sunulan
içme-kullanma suyu klorlanmalı böylelikle dezenfeksiyonu sağlanmalıdır.
Klor hastalık yapıcı mikrobiyolojik etkenlerin büyük çoğunluğunu yok
etmektedir. Bu nedenle klorlanmış içme kullanma suyunun tüketilmesi tercih
edilmelidir.
- Musluğunuzdan akan suyun uygun biçimde klorlanıp
klorlanmadığının takipçisi olunmalıdır.
- İlgililerden klorlanmış güvenli ve sağlıklı
musluk suyu talep edilmelidir.
- Binanızda bulunan su depolarını düzenli olarak
temizletmeyi ihmal etmeyiniz.
- Kontrolsüz mahalle çeşmelerinden su tüketmeyiniz.
- İçme-kullanma suları ile ilgili olarak
Bakanlığımızın yaptığı açıklamalara itibar ediniz.
İçme Kullanma Suyu İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Kişisel
temizlik ve el temizliğinin yapılmaması dışkı-ağız yolu ile yayılan
hastalıklara neden olabilmekte, bit ve uyuz salgınlarına yol
açabilmektedir.
- Sürekli
kaşıntı durumlarında bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Tankerle
izinsiz taşınan sulara etkin dezenfeksiyon yapılamadığından bu sular asla
içilmemeli ve bu suyu taşıyan kişiler yetkili kuruluşlara bildirilmelidir.
- Su
kesintilerinde özellikle çocuklar ve yaşlıların ishalli hastalıklara
yakalanması durumunda mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.
- Evlerde
yıkanma, çamaşır, bulaşık, genel temizlik vs. için kullanılan suların da
içme suyu niteliğinde olması gerektiği unutulmamalıdır.
- Tuvalet
temizliği, 5 su bardağı suya iki bardak çamaşır suyu katılarak hazırlanan
solüsyonla yapılmalıdır.
- Sebze
ve meyveler 1 litre suya 20-30 damla %1’lik klor solüsyonu damlatılıp
hazırlanan karışımda 15 dakika bekletildikten sonra tüketilmelidir.
- Sular,
güneş almayan yerlerde muhafaza edilmeli, açık renkli bidonlar tercih
edilmelidir. Kapağı açılınca anormal kokan bidonların suyu
tüketilmemelidir.
- Su
kesintisinden sonra gelen ilk suyun kirli olma olasılığı yüksek olup
sağlık açısından risk teşkil etmektedir. Suyun bulanıklığı gidene kadar
ortalama 3 ‐ 5 dakika akıtılmalıdır.
- Musluklardan
akan sular, büyük ölçüde bina içi depo ve tesisatlardan kirlenmektedir.
Depo temizliğine dikkat edilmeli ve bina içi depolar yılda en az bir kez
temizlenmelidir.
“Bina içi su depoları temizlenmelidir”